Ergo Proxy (Erugo Purakushī - to seria anime w klimatach science fiction, produkowana przez Manglobe, które miało swoją premierę w Japonii 25 lutego 2006 roku w stacji WOWOW. Anime wyreżyserował Shukō Murase, a scenariusz napisał Dai Sato. Ergo Proxy zawiera w sobie elementy animacji 2D, animacji modeli 3D i specjalnych efektów wizualnych. Produkcja była emitowana w Japonii w technologii High Definition.
W utopijnym mieście Romdeau życie obywateli podlega ścisłej kontroli władz. Ludzie żyją tam wraz ze swymi androidami zwanymi tu autoreivami. Jednak ten spokój burzy seria morderstw. Inspektor Re-l Mayar wraz ze swym partnerem - autoreivem Iggym - spróbują rozwiązać zagadkę mrocznej strony życia w Romdeau.
Odcinki:
1. "Pulse of Awakening/awakening" (はじまりの(723;動/awakening)
2. "Confession of a Model Citizen/confession" (良き市民の告白/confession)
3. "Leap into the Void/mazecity" (無への跳躍/mazecity)
4. "Oracle of Future, Underworld of Future/futu-risk" (未来詠みz89;未来(644;泉/futu-risk)
5. "Recall/twilight" (召還/tasogare)
6. "Return/domecoming" (帰還/domecoming)
7. "Real 1124C41+/re-1124c41+" (リル124C41+/re-11244c41+)
8. "Light Ray/shining sign" (光線/shining sign)
9. "Flair/angel's share" (輝きの破片/angel's share)
10. "Existence/cytotropism" (存在/cytotropism)
11. "Inside the Fog/anamnesis" (白い闇の中/anamnesis)
12. "If You Smile/hideout" (君微笑めば/hideout)
13. "Conceptual Blind Spot/wrong way home" (構想の死角/wrong way home)
14. "Someone Else That Looked Like You/ophelia" (貴方に似た誰か/ophelia)
15. "The Nightmare Quiz SHOW LIVE Million Points IN 30min!/Who wants to be in jeopardy!" (生 悪夢のクイズSHOW 30分E100万点a281;/Who wants to be in jeopardy!)
16. "ead Calm/busy doing nothing" (デッドカーム/busy doing nothing)
17. "Struggle without End/terra incognita" (終わらない戦い/terra incognita)
18. "Inspecting the Final Destination/life after god" (終着の調べ/life after god)
19. "The Girl with a Smile/eternal smile" (少女スマイル/eternal smile)
20. "The Sacred Eye of Void/Goodbye Vincent" (虚空の聖眼/Goodbye Vincent)
21. "The Place at the End of Time/shampoo planet" (時果つる処/shampoo planet)
22. "Shackles/bilbul" (桎梏/bilbul)
23. "Proxy/deus ex machina" (代理人/deus ex machina)
No cóż ... Te anime wydaje mi się mroczne... dużo krwi , przemocy (osobieście nie oglądałam ale widziałam AMV). Chętnie bym zerkneła oczkiem na tą serie , ale muszę jeszcze doczytać o fabule tej pozycji. Z tego co widziałam kreska jest dopracowana.