strona glowna Home forum downloads regulamin team top1
top2
 ~olexNa Stronie
 ~The Fear03:09:31
 ~GrzesiuDabkowski03:31:19
 ~barylka9204:14:59
 ~aioia04:22:32
Gosci: 1
Użytkowników: 15352
top3
top4
Zobacz Temat
NARUTO BLEACH i DRAGON BALL | Forum | Philosophia
Autor Wiarygodność Kościoła
#Goweg
Admin

Dodane dnia 20-11-2007 18:01
Istnieje już temat o Religii, owszem, w końcu sam go stworzyłem, a Tu chciałbym poruszyć nieco inny aspekt... Ciemną jak i jasną stronę tego otóż świata zwanego "Kościołem" i nie mówię tu tylko o katolickim, ale można się wypowiedzieć o każdej znanej Ci Wierze...

"A czym ten temat ma różnic się od poprzedniego?" - Dziękuje Panu, że zadał Pan to pytanie <hie hie> - Otóż to, Tutaj będziemy polemizować o wiarygodności religii, podawaniu przykładów wiarygodności jak i niewiarygodności... W pewien sposób można to nawet potraktować jako "starcie" wierzących z niewierzącymi... "Let it burn"

Zakładam ten temat, ponieważ jestem zestarzałym realistą i może będziecie na tyle mili, aby nie zignorować tematu, i spróbować jakoś udowodnić wiarygodność religii, czy też być "Myth Buster" i "pogrzebać" wiare razem z płonącymi krzyżami <czarna msza>

Tak, mnie strasznie irytuje brak wiarygodności... I tego najdoskonalszym przykładem jest Noe z łódką... Pomijając fakt, że cud, który miałby zjednoczyć wszystkie zwierzęta jest trochę nierealny (trochę, gdyż wiele zwierząt wyczuwa niebezpieczeństwo, czy też zwierzęta porozumiewają się Infradźwiękami i może akurat do takiego "cudu" doszło, że wszystkie Sobie powędrowały do Noego), to Utrzymanie się takiego statku na powierzchni jest już bardzo nierealne... Ale co nam tam... uwierzmy w super drewniany statek... Podobno przyszły Deszcze... Tylko niby skąd by się wzięła ta cała woda? To jest właśnie pytanie... Całe zasoby ziemskie wody nie dość, że ciągle krążą z chmur do zbiorników i odwrotnie, to jeszcze powoli zapasy wody się zmniejszają... Teleportacja Wody z Niebios? ... Dalej Sobie dorysujcie, o ile nie cierpicie na Dysmózgowie...

Kolejna rzecz (To akurat powiedział mi Modest ! <one1!1!!elevenone>) - Skoro Nowa Era zaczęła sie od narodzin Chrystusa, to dlaczego Boże Narodzenie jest 24 Grudnia, a nie 1 stycznia... To kolejna z wielkich niejasności... Tak, tak, wiem, że coś tam im się niby poplątało, powinien być w ogóle rok 2010+... Ale To w moich oczach strasznie uniewiarygodnia Wiare...

... Dobra, Goweg się zamyka i daje pole do popisu jakimś mądralom...

C ya soon, son ...

I Have Had Dreams That No One Else Could Have, I Have Thrown Away Everything That I Don't Need... Those Feeling i Can not Rid Remain In My Heart(s)... I still Have a Soul That Yearns for More... Love, Lies, Fear, people Pretension, Grief - I'm not so Weak...I'am Lost in Negative's ...I'm Trickster That Doesn't know Loneliness

"Ciało Rzucone na łóże traci na oporze"
3936213 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Wiarygodność Kościoła
~modest123
Moderator

Dodane dnia 20-11-2007 18:26
ła ła łi

Kościół katolicki to taka fajna instytucja (w Polsce może nawet już sekta...) która swoim "podwładnym" wciska różne fajne kity, które prosty uczeń który uważa na geografii, fizyce czy innym przedmiocie ścisłym, może zbić argumentem z pierwszej klasy.

Piję mianowicie do tego iż różne ciekawostki pokroju opowieści o Noe (jak to się odmienia? o.O), mają tak naprawdę na celu nie to żeby ludzie nagle uwierzyli, lecz Ci którzy już wierzą bali się "gniewu boga itp.".
No bo jak odrzucą "jedyną prawdę" (notabene chrześcijan jest na tej planecie około 2,2 miliarda) to zostaną potępieni i szatan będzie ich ruchał w d**pe w piekle.

Jako ateistę śmieszą mnie osoby typu "jo jo ja wierze ale nie mam czasu chodzić do kościoła". No ku*wa... Znam też takich którzy pieprzą wokoło że ich idolem jest Jan Paweł II, że wierzą, że w ogóle cuda na kiju, a spytać takich kiedy ostatni raz się modlili (już nie pytam kiedy ostatni raz odwiedzili kościół) to zaraz jakieś głupie wymówki mają...

Ogólnie to ciemnogród jest i martwica mózgu...

Zresztą dla mnie niepojęte jest że sam chrześcijanizm może mieć jakieś odłamy... Protestantyzm, prawosławie, partia kobiet. A nie to ostatnie to akurat nie pasuje.

Kończę już bo i tak jeśli ktoś wierzy naprawdę to go nie zmienię a jeśli ktoś sam siebie oszukuje to nie mam zamiaru mu pomagać ;P

taki ze mnie cham
Wyślij Prywatną Wiadomość
~grimmgow
Użytkownik

Dodane dnia 12-04-2008 17:13
hymm Kosciol to jest temat rzeka ....... wiec napisze co sadze na temat tej instytucji....

W Historii znane jest to ze kosiol mial wieksza wladze niz krolowie .. w wiekszosci krajow świata ... i ludzie mysla ze to dla tego ze wierni sluchali nauk kosciola.. troche w tym prawy lecz tu chodzilo o pieniadze ..... i wojska ktorymi kosciol dysponowal.. wezmy naprzyklad zakony Krzyzacki ... Templariuszy i jeszcze pare innych bylo ... wyprawy krzyzackie do ziemi świetej (oficjalny powod) nawracanie niewiernych prawidzwy powod byl inny pieniadze ... wielkie skarby ktore byly za ziemiach irzaelskich arabskich .. itp
Nastepnie sprawa Bibli ... dlaczgo 9/10 zeczy ktore mialy trafic do bilbli np ewangelia Judasza nie traifla do Bibli .. a tuz dla tego ze byla dosc nie wygodna i jest to wiadome ze do Bibli trafialy te teksty ktore wybral kosciol .... a nie te ktore powinny sie tam znalezc :-/

I wiec moim zdaniem Bog istenieje (wiara) lecz kosiol to dla mnie tylko instytucja ktora jest maszynka do zarabiania pieniedzy przyklad Rydzyk ... ale to nie tlyko on umnie w kosciele kiedy znajomy bral slub i ksiadz bierze co laska za poprowadzenie ceremoni .. a kasidz im powiedzial ze poniezej 500 zl nie zejdzie ?? i to ma byc co laska ?? inny ksiadz w tym samym kosciele jedzi Subrau Impreza samochodem ktory do tanich nie nalezy ?? wiec kto mi powie ze kosiol istanil istnieje i bedzie istnial do nawracania wiernych ??:> bo fakty same mowia ze sluzy do zarabiania pieniedzy

wczesniej ktos zapytal czemu boze narodzenie jest 24 grudnia a nie 1 stycznia hymmm z tego co wiem to to to wogle jeszcze inna data jest a tak swieta ustalil kosciol:P ( tak tylko slyszalem ze nie wiem ile w tym prawdy)

i widze ze podajesz przyklad Noego .. ale to na 90% nie jest dokladnie tak Biblia jest napisana troche tajemniczo i to jest interpretacja dla dzici itp ..... bo to ma glebszy sens ...(nie jestem tego pewien) lecz wiem ze tak bylo w przypadku Adama i Ewy bo to jest tak ze tu wcale nie chodzi o zjedzienie jabłka zakazany owoc jest tylko przeniosnia .... ( starsi uzytkownicy forum zapewne sie domyslaja oco mi chodzi) meszczyzna+ kobieta .. to bylo tym zakazanym owocem .:)i z tego wziol sie grzech pierworodny. pozdro

Edytowane przez ~grimmgow dnia 12-04-2008 17:14
1320215 Wyślij Prywatną Wiadomość
~Voda
Użytkownik

Dodane dnia 25-05-2008 21:43
Kolega "grimmgow", ma wiele racji, kościół jest tzw. czarną mafią(bo kto inny w biały dzień zdziera characze i jeszcze mu to uchodzi na sucho...), a z histori widać czarno na białym, jakich czynów się dopuścił i w dodatku opiera się na księdze, która jest zbitkiem pism wybranych, kto uważał na religi, ten wie o co cho, albo oglądał, lub czytał "kod leonardo...".
Ale mimo to wszystko "wiarą" nie jest wiara w kościół, a w Boga, a biblia daje nam namiastkę Jego wizerunku, tak więc to od nas zależy czy zostaniemy w przedszkolu (dla mnie właśnie takim jest kościół), czy pójdziemy dalej. Niektórzy nigdy się nie rozwiną i lepiej dla nas, czy nawet dla nich samych żeby zostali w tym przedszkolu i trzymali się jego praw nir robiąc krzywdy innym i sobie. Tyle

Voda
~UlquiorraAdzikxD
Użytkownik

Dodane dnia 26-05-2008 16:43
Ale dlaczego każdy z was ( jesli kogos urazilem z góry przepraszam) stara się kościół oczernić? Wszystko ale to wszystko sprowadza się tylko do jednego: Wiary. Kościół owszem miał swój udział w budowaniu wiary w Boga ale to nie znaczy że wszystko opiera się jedynie na jego kłamstwach i oszczerstwach. Jako chrześcijan wierzący i praktykujący wiem dość sporo o Religi, a co za tym idzie równierz mam coraz więcej wątpliwości. Są "cuda" które wydają się nam prostym ludziom rzeczami wprost niewyobrażalnymi. Przytoczyliście poważne argumenty starające się obalić autorytet kościoła za co wam serdecznie dziękuje. Postaram się równierz przytoczyć własny: Dlaczego my mamy spowiadać się u Księdza a nie np. ,jak w kościele prawosławnym, spowiadać się do samego Boga? Chrześcijanie to dziwni ludzie. Bóg jeden wie co się jeszcze będzie działo
Skocz do Forum:
stopka1
Unikalnych wizyt: 801907
liczone od dnia: sierpień 08 2006