strona glowna Home forum downloads regulamin team top1
top2
 ~semenbpOdchodzi
 ~modest12300:08:17
 ~Turion00:17:06
 #Megatron00:20:07
 ~nacpany1900:24:15
Gosci: 3
Użytkowników: 13889
top3
top4
Nawigacja
  Strona Główna
  Forum
  GTW [DB MW Team]
  DBHU-Poradnik
  Kontakt
  System Rang
  Sposób na MU
  TOPLISTY
  Nasza Toplista
  Great Contest
  Przyjaciele
  Czat

Elfen Lied On-line
  Golden Boy On-Line
  Hellsing On-Line
  Naruto Shippuuden On-Line
  Air Tv On-Line(Nowy)
  Kino No Tabi On-Line
  Neon Genesis Evangelion On-Line
  Looking up at The Half-Moon On-Line

Anime w Polsce (Nowy)
  Akira Toriyama [NEW]
  Bohaterowie DBZ
  Cenzura w Dragon Ball
  DragonBall AF
  Drużyna Bardocka
  Formy Frezera
  Legendarny Super Sayan-Jin(Nowy)
  Liczby w DB
  Majin
  Nameczanie(Nowy)
  Saiyanie
  Spis Odcinków DB
  Spis odcinkow DBGT
  Spis odcinków DBZ
  Transformacje Saiyan
  Życzenia
  Rasa Wampirów [Hellsing]

Animacje
  Emulatory do Gier(Nowy)
  Filmy Dragon Ball
  Gry Anime
  Manga
  Manga Dragon Fall
  Manga Neko Majin
  Odcinki Air (TV)
  Odcinki Claymore(Nowy)
  Odcinki Cowboy Bebop
  Odcinki Darker Than Black
  Odcinki Devil May Cry
  Odcinki Death Note
  Odcinki Dragon Ball
  Odcinki Dragon Ball Z
  Odcinki Dragon Ball Z UNCUT DVD-Rip
  Odcinki Dragon Ball GT
  Odcinki Dragon Ball GT DVD-RIP PL
  Odcinki Dragon Ball QS
  Odcinki Golden Boy
  Odcinki Hellsing
  Odcinki Naruto
  Odcinki Naruto Shippuuden
  Odcinki Neon Genesis Evangelion
  Odcinki Saint Seiya
  Odcinki Slayers
  Odcinki Vision of Escaflowne
  Odcinki Yaiba
  Programy użytkowe(Nowy)
  Teledyski Dragon Ball
  Odcinki Kino No Tabi
  Film Byousoku 5 Centimeters
  Dragon Ball AF PL
  Gry Naruto
  Odcinki Looking up at The Half-Moon
  Bleach Odcinki

Aria The Animation
  Ayashi No Ceres(Celestial Legend)
  Blue Gender
  Chobits
  Death Note
  Dragon Ball Z Special 2: The History of Trunks
  Dragon Ball Z: Cooler Revenge
  Hellsing
  Fruits Basket
  Golden Boy
  Green Green
  Kite
  Onegai Twins
  Sailor Moon
  Shaman King
  Tekkaman Blade
  Wolf

Sygnaturki
  Naruto śmieszne obrazki
  Naruto smieszne animacje

Zobacz Temat
NARUTO BLEACH i DRAGON BALL | Forum | Philosophia
Autor Nielegalne Prace domowe
#Goweg
Admin

Dodane dnia 08-01-2008 00:55
Prace domowe są nielegalne? Zapewne wielu o tym słysząło, więc może podyskutujmy, co?

Wpierw może o co chodzi dla anty medialnych osób

Tak podejrzewa Rzecznik Praw Ucznia. Właśnie zaczął batalię o uznanie
odrabiania lekcji za nieobowiązkowe. Jak podaje "Metro", w środę jego raport trafi do Rzecznika Praw Obywatelskich, potem do dyskusji w MEN.

Co robią uczniowie, gdy wychodzą ze szkoły? Odpowiedź jest prosta - wracają do domu i znowu siadają do nauki. Czasami na wiele godzin. Że tak nie powinno być, są pewni rodzice, którzy w ostatnim czasie zasypali skargami Biuro Rzecznika Praw Ucznia i Rodzica. Krzysztof Olędzki postanowił zbadać sprawę i doszedł do wniosku, że prace domowe są nielegalne.

"Urząd, a szkoła jest urzędem, może robić tylko to, do czego ma uprawnienia. Nie ma przepisów dających jej prawo zadawania prac domowych" - twierdzi rozmówca gazety.

Jego zdaniem zmuszanie uczniów do odrabiania lekcji w domu to wręcz ograniczanie wolności i prawa do wypoczynku dzieci, o którym mówi art. 31 Konstytucji i art. 31 Konwencji Praw Dziecka. "Wielu uczniów poświęca na naukę nawet kilkanaście godzin dziennie, uczy się siedem dni w tygodniu" - dodaje.

Olędzki postanowił działać. Już w środę skieruje do rzecznika praw obywatelskich pismo z prośbą o zbadanie legalności obowiązkowych prac domowych. Lada dzień ma też spotkanie się w tej sprawie z minister edukacji Katarzyną Hall - cały tekst w najnowszym wydaniu "Metra".

Szczerze... uważam, że to jest nijakie. Zapewne tysiące by powiedziało, że było by perfecto, ale jak dla mnie temat jest bezsensu.
Po pierwsze to, że prace nie są legalne nie znaczy od razu, że są NIELEGALNE... więc równie dobrze mogą to olać.
Następnie - jakby nie było prac domowych z polskiego, to na forum było by jeszcze ze 2x więcej analfabetów, Legend Neo ytepe
Gdyby nagle zdjęli prace domowe, to nie sądzę, aby obeszło się bez zmiany programu w szkołach - po prostu byśmy się nie wyrobili, nie ma szans, i jak może w podstawówce, to by jakoś uszło, to o tyle w liceach, to już byłby kompletny "koniec".
Co jak co, ale gdyby prace domowe były nieobowiązkowe, to zapewne Ci, którzy dotąd je odrabiali, robili by to dalej, a Ci, którzy odrabiają na kolenie bądź w ogóle - dalej by nie odrabiali... więc w sumie aż tak wiele, to by się nie zmieniło.

Ja mam taką swoją małą idee. Moim, jak zwykle nieskromnym zdaniem, w okresie około trzecio gimnazjalnym uczniowie powinni obierać Sobie 6 przedmiotów, których odbywały by się w tygodniu po 5 lekcji z każdego, + do tego dochodzi na półrocze WOS ; WDŻWR ; Integracja Europejska. Uważam ów rozwiązanie za optymalne, choć jednak patrząc po pierwsze - na dzisiejszą młodzież - zrobili by z tego zlewkę i wzięli co najłatwiejsze, a później by żałowali i obwiniali szkolnictwo, że nie mieli wtedy mózgu, by obrać drogę życia. Tak samo zorganizowanie czegoś takie (ułożenie planu) w te sposób mogło by okazać się nieco karkołomne. W każdym razie według mnie w ten wykonalny, czy niewykonalny sposób można by otrzymać optymalne warunki szkolnictwa, zainteresowania ucznia (w końcu uczył by się tego, co lubi) oraz mniej prac domowych... może nawet w ogóle poza projektami długoterminowymi (w końcu wszystko można by było przerobić na lekcjach). Niestety.... tego ideału nie da się osiągnąć... przynajmniej mojego ideału... No to tyle ode mnie

A Wy jak sądzicie? Tylko nie piszcie mi tutaj, że zgadzacie się poprzednikiem, no bez jaj - trochę własnej inicjatywy i pomysłowości : D

I Have Had Dreams That No One Else Could Have, I Have Thrown Away Everything That I Don't Need... Those Feeling i Can not Rid Remain In My Heart(s)... I still Have a Soul That Yearns for More... Love, Lies, Fear, people Pretension, Grief - I'm not so Weak...I'am Lost in Negative's ...I'm Trickster That Doesn't know Loneliness

"Ciało Rzucone na łóże traci na oporze"
3936213 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Nielegalne Prace domowe
~Pavlo84
Użytkownik

Dodane dnia 08-01-2008 01:05
Prace domowe nielegalne no proszę czego ja się dowiaduję może jeszcze za niedługo samo chodzenie do szkoły będzie nielegalne. No dobra to w takim razie jak uczeń ma zdobyć niezbędną wiedzę ? Przecież większość uczniów z lekcji nie wynosi żadnej wiedzy bo czasami nie chce mu się słuchać nauczyciela a tak jak w domu przysiądzie do zadania domowego to trochę rozrusza ten mózg i dzięki temu przez to nabywa wiedzę.

Wyślij Prywatną Wiadomość
#Goweg
Admin

Dodane dnia 08-01-2008 01:07
To, że uczniowie nie słuchają na lekcji, to już ich własne Bedbojstwo - niech żałują. A Ci, co na lekcjach nihuhu nie słuchają, to i rzadko kiedy się do domowych biorą... Więc nie wiem, czy to wielka różnica co do danego aspektu ^ ^

I Have Had Dreams That No One Else Could Have, I Have Thrown Away Everything That I Don't Need... Those Feeling i Can not Rid Remain In My Heart(s)... I still Have a Soul That Yearns for More... Love, Lies, Fear, people Pretension, Grief - I'm not so Weak...I'am Lost in Negative's ...I'm Trickster That Doesn't know Loneliness

~Pavlo84
Użytkownik

Dodane dnia 08-01-2008 01:12
No dobra ale w jakiś sposób trzeba nabywać tę wiedzę a prace domowe według mnie w pewien sposób pomagają w tym. Pisząc wypracowanie z polskiego pracujesz nad swoją stylistyką, ortografią i interpunkcją a przecież to się przydaje w życiu codziennym.

#Goweg
Admin

Dodane dnia 08-01-2008 01:18
Ale ja nigdzie nie twierdzę, że nie - przeczytaj moją wizję * _ *

Prace domowe w niej były by jak najbardziej ok - a co do stanu w którym jesteśmy teraz - owszem, niech będą prace, ale i tak uczę sie tylko z tego, co lubię (chyba, że mam fajnego nauczyciela), bo bez zainteresowania, to przedmioty mam gdzieś - i nie chodzi mi o zainteresowanie typu W/F - Gdybym miał wybrać ów przedmioty, to były by to: Biologia, Fizyka, Matematyka, Polski, Angielski, Informatyka (Matma, Polski obowiązkowe)

Ale liczba prac domowych dostępna w niektórych liceach z tylu przedmiotów, to na prawdę potrafi zamienić życie "poza szkolne" w istną "szkołę" - tak więc

Prace domowe - owszem - ale bez nadmiaru

~Pavlo84
Użytkownik

Dodane dnia 08-01-2008 01:29
Nie no jak najbardziej cię rozumie i popieram twoje zdanie że często jest tak że nauczyciela za dużo zadają tej pracy domowej uczniom potem trzeba ją odrabiać a jak już się ją skończy to nie ma czasu na nic innego. Uważam też że z niektórych przedmiotów nie powinno się zadawać prac domowych no weźmy na przykład taką religie to jest zbędne a często bywa tak że trzeba coś tak napisać na jakiś temat według mnie tak nie powinno być bo ten przedmiot nie jest potrzebny no bo kto z tego przedmiotu będzie zdawał maturę.

#Goweg
Admin

Dodane dnia 08-01-2008 01:35
Ha... a ja właśnie zamierzam w tym tygodniu z własnej woli przygotować taki referat o niewiarygodności kościoła, aby tej <cenzura> idiotce żuchwa wypadła ! ... Mam jakąś zawiść do nauczycielek Religii...

ale whateva...
Wiesz - ja to jak ja... Gimnazjum. W sumie nic wielkiego do odrabiania nie mam. Ale w takim elitarnym liceum w mojej miejscowości, to aby zdać z klasy do klasy, to trzeba się na prawdę uczyć dobrze, a i tak idą do niego sami powyżej średniej gimnazjalnej 4,5 - Słabszych nie przyjmują... Ja to szczerze mam zlewkę na przedmioty, które mnie nie interesują - jestem zdania, że nie ma sensu się uczyć, jeżeli Cię coś nie interesuje... jeżeli nie ma choć ziarenka pasji... choć wiadomo, aby mieć choć to ziarenko do jakiegokolwiek przedmiotu, to już trzeba mieć chodź kawałek mózgu na karku... dlatego moja wizja średnio by się sprawdziła w świecie dzisiejszych "Gymnazalystów" ...

Głosuj na Romka !

#Guzo
Admin

Dodane dnia 08-01-2008 01:51
Goweg co do referatu jak będziesz się do niego przygotowywał obejrzyj film" Kod Leonarda Da Vinci" A co do zadań domowych, wystarczy że nasi rodzice nie wyrażą zgody w szkole na ich odrabianie i będziemy mieli lite.

The shadows backend but light is my strange
2783776 Wyślij Prywatną Wiadomość
#Tekketsu
Redaktor

Dodane dnia 08-01-2008 16:14
Ja byłbym za tym żeby prac domowych było mniej. Zupełne zdjęcie byłoby trochę bez sensu bo wtedy to co byłoby zadane do domu robilibyśmy na lekcji. Ale wizja Gowega jest piękna:bigeyes:

~Lajzmen
Użytkownik

Dodane dnia 08-01-2008 22:12
Czytałem ten artykuł już jakiś czas temu na Onecie chyba, moim zdaniem jest to kompletna głupota, pisząc "to" mam na myśli nielegalność. Sam jestem teraz w 3 gimnazjum i pracy domowej aż tak wiele nie mam. Często zdarza się u mnie na matmie, że zadania, które były zadane do domu przed klasówką, były później na sprawdzianie (z ciut zmienioną treścią). Sam też po sobie wiem, że gdyby nie prace domowe często nie zajrzałbym nawet do zeszytu przed jego spakowaniem. Praca domowa jest jak najbardziej potrzebna w szkole...
9665215 Wyślij Prywatną Wiadomość
#Goweg
Admin

Dodane dnia 18-01-2008 13:24
Tylko czekać, aż się jeszcze mroofek i Modi wypowiedzą, c'nie?

~modest123
Moderator

Dodane dnia 18-01-2008 14:33
ano

moje zdanie jest takie że juz nie maja czego wymyslac i wymyslaja po huiu teorie spiskowe zamiast zajac sie wazniejszymi sprawami na przyklad jak zreformowac polskie poku.rwione szkolnictwo dzieki ktoremu 3/4 dzieciakow zakuwa jakies *****y a potem nie wie taki jeden z drugim co ze soba zrobic po 10 latach studiow i majac na karku 30-30pare lat nie maja rodziny, domu nic tylko pusta "wiedze"

IMO

Oto mroovster!

!CENSORED!

SUBJECTED IMAGE MAY BE NOT SUITABLE FOR SOME AGES

MÓJ IDOL
#Goweg
Admin

Dodane dnia 18-01-2008 16:54
Może to będzie taki Sobie mały offtopek, ale co mnie tam, jestem adminem, możecie mi ... nic nie możecie.

Ostatnio czytałem coś o propozycji ustawy mówiącej o tym, że po pierwszej klasie Liceum, która była by jeszcze ogólnokształcąca, następne lata były by już kierunkowane pod konkretne studia. jednakże najwcześniej możemy tego oczekiwać, o ile w ogóle przejdzie, co uważam, ze było by znaczną rewolucją, za 4 lata, a w standardach polskich jak mówią 4 lata, to może i za 7, więc - większość z nas może Sobie pomarzyć. No to ten tego, jak wam tu poniusowałem, to możecie Sobie poczytać, a nawet w nielicznych przypadkach w wypocinach skomentować : D

~zgredek13elsen
Użytkownik

Dodane dnia 18-01-2008 17:55
To jakiś absurd
prace domowe były są i powinny być nadal ponieważ w szkole nie mamy jak się wszystkiego nauczyć nie kiedy z naszej winy ponieważ uniemożliwiamy przeprowadzenie lekcji.
Zadania domowe poza tym zmuszają nas do jakiegoś większego lub mniejszego za angażowania co napewno wyjdzie nam na dobre.
Takie jest przynajmniej moje zdanie

Zgredek

Onen i-Estel Edain, u-chebin estel anim
239046 Wyślij Prywatną Wiadomość
#Goweg
Admin

Dodane dnia 18-01-2008 18:00
Przeczytaj nasze poprzednie posty... Większość się z Tobą zgadza, ale w pewnym stopniu... w tym ja... prace domowe owszem, ale żeby jeszcze samo szkolnicstwo było "z głową" ^^

Skocz do Forum:
stopka1
Unikalnych wizyt: 599530
liczone od dnia: sierpień 08 2006