strona glowna Home forum downloads regulamin team top1
top2
 #GowegOdchodzi
 ~WhsiperOdchodzi
 ~krzychupl00:10:43
 ~lukaszek24100:18:22
 #modest12300:20:09
 ~sznurek135100:31:03
 ~Dudeusz00:37:06
top3
top4
Nawigacja
  Strona Główna
  Forum
  GTW [DB MW Team]
  DBHU-Poradnik
  Kontakt
  System Rang
  Sposób na MU
  TOPLISTY
  Toplista ^^DBMW^^
  Great Contest
  Ciekwe linki

Elfen Lied On-line(Nowy)
  Golden Boy On-Line(Nowy)
  Hellsing On-Line(Nowy)
  Naruto Shippuuden On-Line(Nowy)

Akira Toriyama [NEW]
  Bohaterowie DBZ
  Cenzura w DB
  Drużyna Bardocka
  DragonBall AF
  Formy Frezera
  Liczby w DB
  Majin
  Saiyanie
  Spis Odcinków DB
  Spis odcinkow DBGT
  Spis odcinków DBZ
  Transformacje Saiyan
  Życzenia

Air (TV)(Nowy)
  Animacje
  Dragon Fall
  Filmy
  Gry
  Manga
  Neko Majin
  Darker Than Black (Nowy)
  Odcinki DB
  Odcinki DBZ
  Odcinki DBGT
  Dragon Ball GT DVD-RIP PL(Nowy)
  Odcinki DB QS
  Dragon Ball Z UNCUT DVD-Rip
  Death Note
  Odcinki Devil May Cry
  Cowboy Bebop
  Elfen Lied (Nowy)
  Golden Boy(UP)
  Naruto
  Naruto Shippuuden
  Saint Seyia
  Slayers
  Teledyski
  Vision of Escaflowne
  Yaiba (Nowy)
  Kino no Tabi(Nowy)

Aria The Animation(Nowy)
  Ayashi No Ceres(Celestial Legend)(Nowy)
  Blue Gender(Nowy)
  Chobits(Nowy)
  Death Note
  Dragon Ball Z Special 2: The History of Trunks
  Dragon Ball Z: Cooler Revenge
  Hellsing
  Fruits Basket(Nowy)
  Golden Boy
  Green Green(Nowy)
  Kite(Nowy)
  Onegai Twins(Nowy)
  Sailor Moon(Nowy)
  Shaman King
  Tekkaman Blade(Nowy)
  Wolf's Rain(Nowy)

Sygnaturki

Zobacz Temat
ODCINKI NARUTO i DRAGON BALL | Forum | Dyskusje ogólne
Autor Anime czy Manga
#Olussia-chan
Redaktor

Dodane dnia 23-08-2007 23:37
Nie widziałam takiego temaciku a teraz mi się zebrało żeby go stworzyć . Temat odnosi się do anime i mangi czyli co bardziej lubicie smiley. Jeśli o mnie chodzi to kocham Mangi i na nie stawiam. A dlaczego? No to już piszę. Po 1 często jest tak że anime nie oddaje całości , wogóle większość anime powstaje na podstawie mangi i mangi przekazują nam wszystko to co autor miał do przekazania. Po 2 brak cenzury, manga daje ładniejszy efekt wizualny i obrazy są zatrzymane. Po 3 czarnobiałość mangi oraz fakt czytania od tyłu, co nadaje jej ten niepowtarzalny azjatycki klimat. Po 4 ... ten zapach papieru , szeleszczących kartek , miękkiej okłatki i trzymanie w ręku tego jażeby pięknego dzieła <aż łeza się w oku kręci> no i jest namacalna . Po 5 manga <jeśli chodzi o mnie> bardziej porusza wyobraźnie. Po 6 manga jest bez przedłużaczy, zagrywek pod zysk, tylko czysta , piękna , nieskazitelna treść. No to chyba starczy... tak mi się wydaje ^^ Oczywiście anime też ma swoje wielkie plusy ,np: ścieżka dźwiękowa , która jak dla mnie jest baaardzo ważna gdyż kocham soundtrack kolejnym plusem jest seiyu który zawsze jest dopasowany i niewiarygodny

EDIT: Dobra to ja też przypunktuje
Anime-7/10
Manga-11/10

,,Gdzie edukacja jest najwyższą formą ignorancji"

Edytowane przez #Olussia-chan dnia 24-08-2007 18:54
3632994 Wyślij Prywatną Wiadomość
Autor RE: Anime czy Manga
~Lajzmen
Użytkownik

Dodane dnia 23-08-2007 23:55
moim faworytem jest anime, jeśli posiada dobrze dopasowany soundtrack wtedy bardzo miło sie je ogląda, plusem anime są także walki, manga jest nieruchoma wiec walki w niej nie są aż tak efektowne jak w anime. Co do mangi to nie miałem okazji trzymać nigdy w ręku żadnej, tylko czytałem skserowane mangi na komputerze i dlatego nie przypadła mi do gustu. Natomiast plusem mangi jest dla mnie możliwość przerwania na chwilę czytania i sprawdzenia co oznacza dany zwrot/słówko... nie opanowałem jeszcze perfekcyjnie języka angielskiego. Żeby anime mi sie podobało musi posiadać także "przyzwoitą" szatę graficzną, gdy to jest spełnione wtedy mogę je oglądać godzinamismiley. Ja stawiam na anime ale może kiedyś, gdy dorwę jakąś mangę do ręki to może zmienię zdanie

Edytowane przez ~Lajzmen dnia 23-08-2007 23:57
9665215 Wyślij Prywatną Wiadomość
~olex
Użytkownik

Dodane dnia 24-08-2007 11:54
powiem wam że ciężko będzie mi zadecydować bo i anime i mangę kocham.
Co do anime jak już powiedzieliście wcześniej.. ścieżka dźwiękowa, na którą zawsze zwracam uwagę i głos, który poddają kolesie pod postacie zmienia naprawde wiele, oddaje nowy charakter postaci i od tego wiele zależy, niestety tego nie ma w mandze xD
w mandze jest własnie coś niesamowitego.. i jeszcze ta cenzura.. a raczej jej brak. to jest chyba najwiekszy plus smiley zresztą jak czytam mangi to zazwyczaj róznicą pomiędzy anime a mangą jest taka że postacie są bardziej mroczne smiley ktoś tez to zauważył ? smiley Właściwie to "mroczności i tajemniczości" bohatrerów nic tak nie odda jak manga xD za to ją kocham xD
reasumując.... nie moge wybrać pomiędzy mangą a anime smiley jestem neutralna, w niektórych przypadkach bardziej mi się podoba anime od mangi, a czasami odwrotnie smiley

7210357 Wyślij Prywatną Wiadomość
~McKenzi
Użytkownik

Dodane dnia 24-08-2007 15:12
heh to teraz ja smiley

Niedawno ( 2 godziny Temu ) dokończyłem czytac Mange pt. '' Naruto Tom 21 - Nie Wybaczę '' powiem wam szczerze , że jakimś szczęśliwym trafem oglądałem w tym czasie odcinek Anime Naruto 202 i były tam urywki walki Jiroubo vs Choji a w mandze , którą przed tem przeczytałem była tez walka Jiroubo vs chojii ( zbieg okolicznosci ? ) .

do tematu : gdy przeczytałem mange ( żadko cyztam smiley ) jak to powiedziec po prostu zapierała dech w piersiach chociaz scena gdy zaczynał ten o to się tom była jak sasuke odchodził z wioski no ale nie wzruszyła mnie tak jak w anime pomyslałem sobie '' przecież jedynie co we mnie takie napięcie i wzruszenie budzi to muzyka ) a w mandze niestety tego nie było było fajnie fajnie czytałem też prubójąc wczuć się w klimaty Mangi Japonii i ten styl czytania ( jak nadmieniła Olusia-chan ) od tyłu też mnie zaciekawił smiley .

Podsumuwując : nie byłem czesto posiadaczem Mangi wprawdzie powiedziawszy to była raczej pierwsza książka , którą przeczytałem z takim zapałem i i po prostu przeczytałem ją całą , a Anime jak to Anime świetne soundtracki , wspaniała oprawa muzyczna podobają mi sie goście co do niekturych postaci jak podkładają mroczny Głos smiley

Manga 8/10
Anime 9/10

< Moja sygnaturka Kocha FF ^^
8126451 Wyślij Prywatną Wiadomość
#modest123
Użytkownik

Dodane dnia 26-08-2007 10:29
Mangi nigdy nie czytałem żadnej. Co najwyżej parę razy pożyczone. Stawiam "ruchome obrazki" i czystą treść na takiej samej pozycji.
Gusta są różne i jest ich tyle samo co ludzi. Jeden woli anime i to nie dlatego że "nie umie/nie chce mu się" czytać (choć tacy też są) inny woli mangę gdyż lubi sam sobie wszystko dopowiadać i wyobrażać. A jeszcze inny jak ja nie jest przeciwnikiem ani tego ani tego (tak jak ja smiley)

PS:
po co się bawić w jakieś oceny smiley

(+)_o]
Sniper Elite
Wyślij Prywatną Wiadomość
#Guzo
Admin

Dodane dnia 30-12-2007 17:23
Według mnie Anime, jest lepsze, dlaczego? Ponieważ przekazują więcej treści, i ogólnie lepiej, jest coś oglądać niż czytać. Czy Manga porusza wyobraźnię? Napewno, ale wkurzyła mnie manga DB..Dlaczego układ mangi był dziwaczny, nie obrazek za obrazkiem, tylko jedna część na górze, druga na dole, potem z boku...Jak mnie, to irytowało..

The shadows backend but light is my strange
2783776 Wyślij Prywatną Wiadomość
Skocz do Forum:
stopka1
Unikalnych wizyt: 432195
liczone od dnia: sierpień 08 2006